Cart 0

Cara membuat nano perak di rumah ( Homemade Nano Silver )

Cara membuat nano perak di rumah ( Homemade Nano Silver )

Nano silver ( Nano Perak ) biasanya digunakan sebagai agen antibakteria dan antimikroba dalam produk-produk perubatan, kosmetik, makanan, barang keperluan harian dan minuman. Pembuatan nano Perak memerlukan peralatan dan bahan kimia yang khusus, dan dapat menjadi berbahaya jika tidak dilakukan dengan benar. Oleh kerana itu, pembuatan nano perak di rumah sangat tidak disarankan.
Kami ingin menegaskan bahawa pembuatan nano perak ( Nano Silver ) di rumah berpotensi berbahaya dan sangat tidak disarankan kerana memerlukan pengetahuan dan pengalaman dalam kimia dan teknologi nanomaterial yang canggih.

"Pembuatan nano perak di rumah memerlukan bahan kimia dan peralatan laboratorium yang kompleks. Bahan kimia seperti perak nitrat dan reduktor yang digunakan untuk mengurangi perak menjadi ukuran nano dapat sangat berbahaya dan dapat menyebabkan luka bakar, kerosakan pada sistem pernafasan, dan bahkan dapat bersifat karsinogenik.

Beberapa langkah keselamatan penting yang harus diperhatikan saat bekerja dengan bahan kimia dan teknologi nanomaterial meliputi:

  1. Memakai pakaian pelindung seperti sarung tangan, jas laboratorium, masker wajah, dan kacamata pelindung.

  2. Menjaga area kerja tetap bersih dan terorganisir dengan baik, termasuk menghindari kontaminasi silang dengan bahan kimia berbahaya lainnya.

  3. Menyimpan bahan kimia dan peralatan laboratorium dengan aman dan terkunci, dan menghindari menghirup atau menelan bahan kimia.

  4. Menggunakan peralatan laboratorium yang tepat dan bekerja dengan hati-hati untuk menghindari kecelakaan seperti tumpahan dan ledakan.

Namun, sebagai gantinya, disarankan untuk membeli nano perak dari penjual yang terpercaya, kami menjual produk PA PureColloidal Silver yang sesuai dengan standard berkualiti dari 25ppm, 50ppm dan 100ppm, jaminan keselamatan."
Related productsOlder post Newer post